Zálohy pro OSVČ od 1. 1. 2016

březen 7, 2016

zálohy pro OSVČ od 1.1.2016Jestliže podnikáte jako OSVČ a platíte minimální zálohy, tak se vás v novém roce 2016 bude určitě týkat jejich zvýšení. Nové zálohy na zdravotní pojištění se odvádějí již za měsíc leden a první záloha je tedy splatná do 8. února. S novými zálohami na sociální pojištění vyčkejte až do podání přehledu, kdy budete mít jistotu, že se vaše záloha na sociální jinak nezvyšuje.

Zdravotní i sociální pojištění patří mezi povinné odvody všech podnikatelů. V porovnání se zaměstnanci však platí zálohy mnohem nižší, jelikož za zaměstnance výraznou část odvádí ještě jejich zaměstnavatel a ta se pak počítá do tzv. superhrubé mzdy.

Zálohy na zdravotní pojištění

Zálohy na zdravotní pojištění se nově zvyšují na částku 1 823 Kč, kterou musí každý živnostník s minimální výší záloh odvádět vždy do osmého dne následujícího kalendářního měsíce. Jestliže jsou nyní vaše zálohy vyšší než minimální, tak čekáte na stanovení jejich výše také do podání Přehledu o příjmech a výdajích OSVČ za rok 2015.

Zálohy se v porovnání s předchozím rokem opět o něco zvyšují. Tento akt souvisí s růstem průměrné mzdy. Minimální zálohy v této výši platí také pouze pro podnikatele, kteří mají živnost jako svou hlavní činnost. Jestliže máte podnikání pouze jako činnost vedlejší, tak pro vás bude vše stanoveno jinak.

Zálohy na sociální pojištění

Pokud jde o sociální pojištění, tak minimální výše měsíční zálohy činí 1 975 Kč. První záloha je ale splatná až za měsíc duben - tedy do 20. května 2016, po podání Přehledu příjmů a výdajů OSVČ za rok 2015. Výše záloh závisí na vašich výdělcích. Jestliže jste v roce 2015 vydělali větší objem peněz, než je zisk pro minimální zálohy, tak budete odvádět zálohy ještě vyšší a zároveň budete muset doplatit adekvátní částku za předchozí rok.

Jestliže vykonáváte živnost jako vedlejší činnost a jste povinni platit v roce 2016 sociální pojištění, tak se jeho minimální výše pohybuje od částky 789 Kč. Dále je také nutné zohlednit, zda si platíte nebo neplatíte nemocenské pojištění. S nemocenskou by se vám totiž odvod zvedl ještě o dalších 150 Kč. Pokud byste ale onemocněli, měli byste nárok na dávky v nemoci (ty však budou opravdu velmi nízké a vyplatí se pouze u osob s vyššími příjmy, které si platí i vyšší sociální pojištění).

Jestliže budete platit zálohy v jiné výši, než pojišťovna nebo správa sociálního zabezpečení očekávají, tak vám může být účtováno penále z nezaplacené částky. Pokud chcete mít vyšší důchod, tak správa sociálního zabezpečení doporučuje odvádět více peněz.

 

Joomla SEF URLs by Artio