Dotace na podnikání 2014

květen 12, 2014

podpora v podnikáníPodnikáte a rádi byste využili některého z dotačních programů? Připravili jsme pro vás článek, ve kterém se dozvíte, jak taková podpora podnikání u nás v Čechách funguje. Vesměs se používají zdroje, které pocházejí z peněz Evropské unie, což je další benefitem, jaký EU přináší.

Dotace na podnikání jsou připraveny pro začínají i zkušené podnikatele, pro OSVČ, malé, velké i střední podniky. V období let 2007 až 2013 jste měli možnost čerpat podporu až z 26 operačních programů EU. Od letošního roku 2014 by dotačních programů mělo být celkem 18. Budou fungovat až do roku 2020.

Možnosti podpory podnikání pro rok 2014

Dosud stále není jisté, jak budou jednotlivé operační programy pro podnikatele vypadat. Evropská komise vyjednává podmínky a podobu těchto programů. Konkrétně by se však mělo jednat o operační programy s těmito názvy:

  • Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost
  • Výzkum, vývoj a vzdělávání
  • Doprava
  • Životní prostředí
  • Zaměstnanost
  • Praha - pól růstu ČR
  • Technická pomoc
  • Rybářství

Další možnosti pro získání finančních prostředků představují Integrovaný regionální operační program, Program rozvoje venkova a operační programy mezinárodní a příhraniční spolupráce.

Kdy požádat o dotace na podnikání

Jelikož projednávání podpory podnikání trvá delší dobu, než se zpočátku předpokládalo, pravděpodobně budete moci o dotaci pro svůj byznys požádat nejdříve v červnu 2014, tedy přibližně za jeden měsíc. Do té doby je možné čerpat peníze z původních programů. Musí být však vyhlášena výzva a bude se jednat jen o malé finanční částky. Neváhejte však projekty začít chystat už teď, pravděpodobně vše totiž budete muset realizovat již v příštím roce, tak abyste svou žádost i čerpání dotace dotáhli ke zdárnému konci.

Dne 9.4.2014 došlo k projednání Dohody o partnerství vládou. Ministerstvo pro místní rozvoj dokončilo zpracování strategického dokumentu pro období od roku 2014 do 2020, ve kterém budou dotační programy dostupné. Tento strategický dokument například určuje, jakým způsobem se budou využívat fondy Evropské unie pro dotace na podnikání v roce 2014 i v dalších letech.

Proč využít dotace na rozvoj podnikání

Dotace na rozvoj podnikání se vyplatí opravdu každému, komu nevadí dát si práci s vyplněním žádosti a komu se zdárně podaří projít celým procesem. Nabízejí jedinečnou příležitost získat nějaké peníze navíc a třeba tak zainvestovat činnosti, na které vám jinak nestačí rozpočet. Většinou však není možné celou částku použít z dotace. Do projektu byste se měli i vy sami aktivně zapojit, aby byl vidět zájem z vaší strany. Správně mířená dotace dokáže zvýšit vaši konkurenceschopnost v regionu. S dotací získáte zajímavou konkurenční výhodu, kterou budete moci využít ve svůj prospěch. Jestliže si neumíte s žádostí o dotaci poradit, můžete využít odborného poradenství, které dnes nabízí mnoho specialistů.

Zamyslete se nad svými cíli

Díky dotacím na podporu podnikání dostanete prostor zamyslet se nad tím, jak chcete se svou společností dále pokračovat, jakým směrem byste se chtěli ubírat, což je rozhodně dobré. Třeba se vám pokusí realizovat zajímavý projekt, který přijde vhod široké veřejnosti nebo budete mít možnost své produkty nabídnout i v dalších regionech. I když dotace vyžadují velkou časovou oběť, vyplatí se.

Podpora podnikání od úřadu práce

Na podporu podnikání v Čechách se zaměřuje také úřad práce, který může začínajícímu podnikateli udělit příspěvek na zřízení společensky účelného pracovního místa pro uchazeče o práci. Dotace jsou vesměs určeny pro řemesla, kterých není v ČR dostatek. Na podporu dosáhnou jak mladí absolventi vysokých škol, kteří dlouho hledají práci nebo i senioři, který bojují s malým zájmem z pohledu firem. Pokud tedy hledáte nové pracovníky, můžete úřad práce oslovit. Možná budete překvapeni, že si v dnešní době poměrně vysoké nezaměstnanosti vyberete.

 

Joomla SEF URLs by Artio