Postup pro založení s.r.o. v roce 2015

květen 29, 2015

založení s.r.o. v roce 2015Plánujete letos založení své vlastní obchodní společnosti? Připravili jsme pro vás článek, ve kterém si můžete přečíst, jak se zakládá společnost s ručením omezeným podle nové legislativy. Poslední dva roky zaznamenaly v této oblasti několik novinek. Ty jsme se pro vás rozhodli shrnout do praktického článku. Společnost s ručením omezeným je stále nejoblíbenější a také nejvýhodnější formou podnikání.

Postup pro zahájení je vždy stejný. Na počátku je nutná návštěva živnostenského úřadu, kde si vyřídíte živnostenského oprávnění. Ohlášení živnosti zabere jenom okamžik. Jestliže byste chtěli podnikat jako OSVČ, tak po tomto kroku téměř ihned můžete. Společnost s ručením omezeným dále vyžaduje společenskou smlouvu či listinu podle toho, zda podnikáte sami nebo máte nějaké společníky.

Vyřízení živnosti a zápis v obchodním rejstříku

Po vyřízení živnostenského oprávnění následuje návrh na zápis do obchodního rejstříku, který je nutné podat do 90 dní od vyřízení živnosti. Pokud tak neučiníte, vaše živnostenské oprávnění pozbude platnosti a vy budete muset vyřizovat vše znovu. Od roku 2014 není nutné skládat základní kapitál ve výši 200 000 Kč, stačí vám pouhá 1 Kč. To znamená, že vám odpadají starosti se sháněním finančních prostředků do společnosti. Na druhou stranu však ručíte více za své závazky než dříve, a to si mnoho podnikatelů neuvědomuje.

Splacení základního kapitálu

Snížení základního kapitálu může budit také nedůvěru v potenciálních klientech společnosti. Protože kapitál vypovídá o ekonomické stabilitě firmy, a pokud ona žádný nemá, mohou ji někteří klienti či partneři považovat za nestabilní a pro spolupráci si zvolit někoho jiného. Kolik do své společnosti tedy investujete peněz, určitě stojí za důkladné zvážení.

Registrace na finančním úřadě

Registrace na finančním úřadě je pro zahájení podnikatelské činnosti stále nezbytná. Jako firma se musíte registrovat minimálně k dani z příjmů právnických osob. Jestliže se stanete plátcem DPH, tak i k dani z přidané hodnoty. Plátcem se však můžete stát i dobrovolně, pokud se vám to vyplatí. Podnikatelé dále často platí i silniční daň, pokud své auto používají k podnikání.

Další nutností je aktivace datové schránky, kterou máte jako právnická osoba povinně zřízenou. Na pracovním úřadě musíte vyřídit vše, co se týká vašich zaměstnanců. A v této oblasti se obrátit i na správu sociálního zabezpečení nebo na zdravotní pojišťovnu. Kromě zaměstnanců nezapomeňte tyto povinné odvody zařídit i sami sobě.

Novinky od jara 2015

V letošním roce by však mělo dojít k výraznému zjednodušení na poli zakládání společností s ručením omezeným. Hovoří se o tom, že by společnost mělo být možné založit již za 3 pracovní dny a toto založení by se pojilo s minimální finanční zátěží, pouze s částkou 3 000 Kč. Dosud mohou vaše náklady činit až 10 000 Kč, takže by se určitě jednalo o velký krok vpřed. Tato zjednoduššení při zakládání s.r.o. jsou v souladu s evropskými trendy, kde založení společnosti rozhodně není záležitostí na několik týdnů či měsíců, jako tomu je u nás.

Snížení poplatků je logickou cestou, která následuje po zavedení zákona o obchodních korporacích do praxe. U nás v Čechách jsme pod průměrem zeměmi OECD, pokud se hodnotí složitost zakládání nových podniků. Příznivější situace tedy pobídne další lidi, aby si vlastní společnost založili a pustili se do vlastní činnosti, pokud mají dobrý nápad a chtějí s ním uspět. Uvidíme, jak tyto novinky pro založení s.r.o. v roce 2015 se projeví v praxi a zda bude založení firmy o tolik jednodušší, že už nebude ani potřeba využívat ready made služeb.

 

Joomla SEF URLs by Artio